Španska vina

Španska vina iz godine u godinu napreduju po kvalitetu i stiču sve više poštovalaca i uživaoca u vinskom svetu.
Španska vina odlikuje širok dijapazon vina razlišitog ukusa I kvaliteta, od prosečnih do, danas, fantastičnih vina, od kojih se određena mogu uporediti sa vrhunskim vinima iz Toskane ili Bordoa.
Španska vina iz godine u godinu veoma napreduju po kvalitetu, a samim tim stiču i sve više poštovalaca i među stručnom javnosti i među uživaocima. Španija je treća na svetu po proizvodnji vina, iza Francuske I Italije koja je svetski broj jedan u proizvodnji I izvozu, a prva po površini vinograda.

Image

Od registrovanih 600 autohtonih sorti grožđa, dvadesetak čine preko 80 % ukupne proizvodnje.
Kada pomenemo španska vina prva asocijacija su nam, bez dvoumljenja crvena jaka barikirana vina iz regiona Rioha. Rioha (Rioja)je najpoznatiji vinski region ove zemlje iz koje nam dolaze najkvalitetnija I najpoznatija španska vina.
Veruje se da sam naziv ove oblasti potiče od imena reke Rio Oja, jedne od pritoka reke Ebro ili same španske reči roja koja označava crvenu boju.
U ovom slučaju crvenu boju zemljišta.
U oblasti Rioha proizvode se i bela i roze vina, ali je ova regija svoju reputaciju stekla crvenim vinima. Crvena vina više nisu jedina asocijacija na španska vina, iako su I dalje dominantna u proizvodnji, jer ipak su crvena vina odraz španskog stila, odraz kulture I nacije, sa druge strane bela I roze vina su sve kvalitetnija, a samim tim sve više dobijaju na značaju. Ono što čini tajnu crvenih vina, njihov glavni atribut, ali prepoznatljiv pečat jeste to što ova španska vina odležavaju u buradima od hrasta.
Druge dve najpoznatije španske oblasti po uzgoju grožđa i odakle nam dolaze španska vina su: Priorat i Ribera del Duero gde se proizvodi jedno od najskupljih vina na svetu – Vega Sicilija.

Image
Image

Španski DOC (Denominacion de Origen) je sistem zakonske regulative.
Crianza, reserva i gran reserva su pojmovi kako se klasifikuju španska vina po kojim možemo da prepoznamo nivo kvaliteta i vreme odležavanja vina.
Crianza se proizvodi od grožđa dobrog kvaliteta. U buretu odležavaju jednu godinu, a potom godinu dana u boci. Najmlađa, lagana i sveža vina čine Crianzu.
Reserva se proizvodi od kvalitetnijeg grožđa, velike koncentracije arome i prefinjenosti. Proizvodi se samo u dobrim godinama i potrebno je da odležava minimum tri godine, od kojih je jedna u hrastovom buretu.
Gran reserva se takođe proizvodi samo u najboljim berbama, iz najboljih vinograda Riohe. Kompleksna vina, izrazito zemljanih aroma i sa neverovatnim potencijalom za starenje, čine manje od 10 % od ukupne proizvodnje vina u ovoj regiji.
U okviru ponude u našoj vinoteci imamo španska vina svih navedenih klasifikacija, iz oblasti Ribera del Duero, Kastilja i Leo, Rioha, Kastilja-La Manča i Penedes.

Neka od vrhunskih vina poreklom iz ove zemlje