Portugalska vina

Portugalija je poslednjih godina veoma interesantno tržište autohtonih sorti vina.
Zanimljivost leži u tome da su te sorte otpornije na plesni i bolesti, kao i na sve ostale neprilike koje se mogu javiti u vinogradima.
U zavisnosti od klimatskih uslova, autohtone sorte daju različite prinose grožđa a potom i vina.
Iz tog razloga vinarije imaju veliki broj različitih etiketa kao i brendove koji se plasiraju pod imenom sorte.
Najpoznatija portugalska vina su Porto, Vinho Verde i Madera.

Image

Postoje tri kategorije portugalskih vina
Vinho de Mesa – pripada grupi stonih vina koja obično uključuju raznoliku kolekciju grožđa i ne navodi se godina kada se vino proizvelo.
Vinho Regionalne – regionalno vino sa sertifikatom o poreklu. Postoji jedanaest vinskih regija u Portugalu koje imaju numeričke sertifikovane pečate. Oznaka je vidljiva na prednjoj strani etikete.
Denominação de Origem Controlada ili DOC – vina sa najvišem standardom sertifikacije. Ovo je grupa najkvalitetnijih vina koje Portugal može ponuditi.

Vinogradske regije u Portugalu
ALENTEJO je velika regija u južnom i središnjem delu Portugala i potražnja za vinom iz ovog područja znači da tražite najskuplje vino U ovom području zastupljena je mikro-klima koja je povoljna za uzgoj dobrog i kvalitetnog grožđa.
DÃO, jedan od najstarijih utvrđenih vinskih regija u Portugalu nalazi se u unutrašnjosti, na brdovitom terenu s granitnim tlom i umerenom klimom. To je mestu gde je nastala loza Touriga Nacional – glavni i sastavni deo vina Port.
BAIRRADA se nalazi u Beiras regiji, u središnjem Portugalu, koji je poznat po proizvodnji bogatog i duboko crvenog vina od grožđa Baga, Castelao i Rufete.

Image
Image
U okviru ponude u našoj vinoteci imamo vina iz oblasti Duero.
Neka od vrhunskih vina poreklom iz ove zemlje