Italijanska vina

Italijanska vina I Italija su na svetskom vinskom tronu kako po izuzetnosti ukusa, jer sorte vina koje uspevaju u Italiji ne uspevaju baš najbolje ni na jednom drugom podneblju, tako I kao proizvođač I kao izvoznik. Italija je oduvek bila poznata po hrani i vinu koji igraju važnu ulogu u identitetu zemlje.
Upravo zbog toga nije iznenađenje da mnogi od nas uživaju u italijanskim vinima.

Proizvođači vina sa ovog podneblja, izuzetno povoljnog za uzgoj grožđa I vinogradarstvo, proizvode najkvalitetnija italijanska vina već više od 4.000 godina. Italijani smatraju svoju zemlju idealnim okruženjem za uzgoj vina, uglavnom zbog klime koja je savršena za vinogradarstvo. Pored klime, Italija je zemlja koja ima odlične preduslove za uzgoj grožđa i proizvodnju vina, a to su odlični prirodni uslovi, dobar sastav zemljišta, voda i sunce.
Gotovo da nema mesta uz koje ne postoje nepregledni vinogradi. Svaka italijanska provincija proizvodi svoja lokalna, italijanska vina, i svi oni, sa dobrim razlogom, tvrde da njihova vina mogu da se takmiče sa najboljim svetskim vinima.
Kada su Grci prvi put kročili u južnu Italiju, vino je već postalo deo svakodnevnog života. Toliko, da su zemlju nazivali “Enotrija”, što u prevodu znači “zemlja vina”.
Italijani se ponose svojim uzgojem grožđa i proizvodnjom vina, zato italijanska vina predstavljaju jedna od najkvalitetnijih I najpoznatijih vina na svetu.
Italijanska vina još uvek zauzimaju prvo mesto u proizvodnji vina, a glavni rival im je Francuska.

Image

U Italiji postoji 20 vinskih regiona. Klasifikacija vina u Italiji je definisana na sledeći način:

Vino di tavola su stona vina, uglavnom najnižeg kvaliteta.

Vino indicacione geografica tipica (IGT) su italijanska vina sa tipičnim geografskim poreklom.

Vino a denominacione di orginia controllata (DOC) predstavljaju italijanska vina sa kontrolisanim geografskim poreklom. Za ova vina su definisana stroga pravila od uzgoja grožđa, dozvoljenih vrsta, preko načina branja, do sadržaja alkohola i minimalnog vremena odležavanja u barik buradima, kako bi se očuvala tradicija.

Vino a denominacione di orginia controllata e garantita (DOCG) su vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom. Ova italijanska vina poseduju viši nivo od DOC, sa još strožijim pravilima, uveden kako bi se istakla i prepoznala najbolja italijanska vina i garantovao određeni kvalitet.

Image
Image

U okviru ponude u našoj vinoteci imamo vina iz Toskane, Veneta, Pijemonta i Sicilije.

Neka od vrhunskih vina poreklom iz ove zemlje